Hyviä kirjoja, huon...
 
Notifications
Clear all

Hyviä kirjoja, huonoja kirjoja?

42 Posts
6 Users
3 Likes
16.3 K Views
Mirri
(@mirri)
Noble Member
Joined: 2 vuotta ago
Posts: 2111
 

Rosa Liksomin Väylä. Olen lukenut kirjaa nyt puoleen väliin, ja on tähän asti ollut ravisuttava lukukokemus. Kertomus Lapin sodan evakoista neljätoistavuotiaan tytön aidolla meänkielellä kertomana.

Lapin sodan evakoista suuri osa pakeni Tornionjoen toiselle puolelle Ruotsiin, joten Ruotsi on Suomen sotavuosina ottanut vastaan muitakin kuin sotalapsia. Se on ottanut vastaan valtaisat määrät Lapin sodan pakolaisia - evakkoja - karjoineen kaikkineen.

Lapin sota on vuosikymmenestä toiseen ollut vaiettu asia; siitä ei ole puhuttu. Ei ennen kuin nykyisellä 2000-luvulla. Minulle Lapin sota tuli tutuksi ex-anoppini joskus harvoin puhuessa siitä, että hän on kasvuvuosinaan ollut evakko ja paimentanut lehmälaumaa ties minne... Ensin en käsittänyt hänen jutuistaan yhtään mitään, mutta pikkuhiljaa aloin ymmärtää: hän kertoo Lapin sodasta ja sen alta pakenemisesta.

Väylä on hätkähdyttävän ajankohtainen, ja se tulee lähelle; suorastaan tunkeutuu iholle ja sen alle. Sotaa pakenevat ihmiset ovat aina tuore aihe. Se, että suomalaiset evakot ovat paenneet yhdessä kotieläintensä kanssa on toinen ja erittäin järkyttävä juttu. Kuinka paljon vastaavia pakenemisia tapahtuu nykymaailmassa, sitä tuskin kukaan tietää.

Rosa Liksom on kotoisin Ylitorniosta, joten hän tietänee mitä kirjoittaa ja miten.

Poistin toiseen kirjoittajaan kohdistuneen allekirjoitukseni, koska se oli aivan hirveä.


   
ReplyQuote
Mirri
(@mirri)
Noble Member
Joined: 2 vuotta ago
Posts: 2111
 

Äiti, tule kotiin! Tarina pienen lapsen surusta

Toimittaja Katarina Malmberg kirjoitti kirjan blogisti Maria Hakkalan syöpäsairaudesta ja kuolemasta, sekä tätä suremaan jääneen lapsen, Aleksin, selviytymisestä. Aleksi oli runsaan vuoden ikäinen äitinsä sairastuessa ja noin kolmevuotias tämän kuollessa.

Kirja on kaikessa raskaudessaan lukemisen arvoinen. Malmberg sanoo, että tässä kirjassaan hän käsittelee vain vanhemman kuoleman lapselle aiheuttamaa traumaa, mutta kirja tarjoaa vahvaa kosketuspintaa kaikille muillekin vanhempansa varhaislapsuudessaan menettäneelle ihmiselle. Lapsuusvuosinaan hylätyiksi joutuneille.

Kirjassa myös kerrotaan, mitä varhaislapsuuden traumat aiheuttavat ihmiselle, ja miten häntä voidaan tukea kasvamaan ehjempään suuntaan trauman jäljiltä. Teos sopii luettavaksi kaikille ihmisille, joita lapsen suru kuoleman edessä koskettaa tavalla tai toisella; esimerkiksi sisaruksen menettämisen muodossa. Miten kertoa pikkulapselle tai leikki-ikäiselle, että hänelle rakas ihminen on kuollut eikä tule enää takaisin?

Tuoretta teosta löytyy sähköisessä muodossa ainakin Ellibs-kirjastosta.

https://kulttuuritoimitus.fi/kritiikit/kritiikit-kirjallisuus/aiti-ei-tule-kotiin-katarina-malmberg-kirjoitti-kirjan-syopaan-sairastuneesta-mariasta-ja-lapsen-surusta/

 

Poistin toiseen kirjoittajaan kohdistuneen allekirjoitukseni, koska se oli aivan hirveä.


   
ReplyQuote
Page 5 / 5
Share: