Aso-asuntojen järje...
 
Notifications
Clear all

Aso-asuntojen järjestysnumeron hakeminen

8 Posts
3 Users
1 Likes
141 Views
Mirri
(@mirri)
Noble Member
Joined: 2 vuotta ago
Posts: 1417
Topic starter  

Asumisoikeusasuntoon tarvittavan järjestysnumeron hakeminen muuttuu asumisoikeuslain uudistuksen myötä. Järjestysnumero haetaan 1.9.2023 alkaen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksesta ARAsta. Vanhoilla kuntien myöntämillä numeroilla voi kuitenkin hakea asuntoa vielä 31.12.2023 asti.

Asumisoikeusasuntoja haetaan jatkossakin kaksivaiheisesti: ensin haetaan järjestysnumero ja sitten lähetetään asuntohakemus.

Järjestysnumeroita voi 1.9.2023 alkaen hakea ainoastaan ARAn järjestysnumeropalvelusta. Kunnat eivät enää myönnä uusia asumisoikeuden järjestysnumeroita.

Siirtymäaikana 1.9.-31.12.2023 voit hakea asuntoa sekä aiemmin hakemallasi kuntakohtaisella numerolla että ARAn koko maan kattavalla järjestysnumerolla. Kuntien myöntämien numeroiden voimassaolo päättyy 31.12.2023 eikä niillä tämän jälkeen enää voi hakea uutta asumisoikeusasuntoa.

Asumisoikeusasuntojen hakemista uudistetaan, jotta järjestelmä palvelisi paremmin todellisessa asunnontarpeessa olevia. Uudistus myös yksinkertaistaa ja nopeuttaa hakuprosessia.

Näin haet asumisoikeuden järjestysnumeron 1.9. alkaen

Uudet järjestysnumerot ovat voimassa kaksi vuotta. Asunnon hakijalla tai asunnon hakijaperheellä, jos perhe on yhdessä hakijana, voi olla vain yksi voimassa oleva numero kerrallaan. Järjestysnumeron hakeminen maksaa 9,20 €.

Hae asumisoikeuden järjestysnumero Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARAn järjestysnumeropalvelusta.

Voit hakea asumisoikeuden järjestysnumeroa ARAsta 1.9.2023 alkaen kahdella tavalla:

1. Hae järjestysnumero sähköisesti

  • Kirjaudu ARAn järjestysnumeropalveluun Suomi.fi-tunnistautumisella eli esim. verkkopankkitunnuksillasi.
  • Täytä järjestysnumerohakemus.
  • Maksa järjestysnumeron hinta 9,20 euroa

2. Hae järjestysnumero paperilomakkeella

  • Tulosta ladattava lomake ARAn verkkopalvelusta tai nouda lomake valtion, kuntien ja asumisoikeusyhteisöjen palvelupisteistä.
  • Täytä hakemuslomake ja maksa järjestysnumeron hinta 9,20 €.
  • Toimita hakemus ja maksukuitti numeron hakemisesta postitse ARAan.
  • Saat järjestysnumeron ARAlta postitse, kun ARA on käsitellyt hakemuksesi.

Kun olet saanut järjestysnumeron, voit hakea asumisoikeusasuntoja!

https://ta.fi/ajankohtaista/1205-asumisoikeusasuntojen-jarjestysnumeron-hakeminen-uudistuu-nain-saat-uuden-numeron

 


   
Quote
Anrika
(@anrika)
Illustrious Member
Joined: 2 vuotta ago
Posts: 1266
 

Kiitos kun laitoit tämän asumisoikeusasuntojen järjestysnumeron hakemis jutun tänne. Kun olen kuullut, että se muuttuu, mutten tiennyt miten. En muista onko mulla tällä hetkellä järjestysnumeroa, se sitten ei ole kohta enää voimassa, jos on.


   
Mirri reacted
ReplyQuote
Golddigger
(@golddigger)
Eminent Member
Joined: 1 vuosi ago
Posts: 18
 

Onko noissa ASO-kämpissä jotkut tulorajat? Noitä pitäis saada kyllä tähän maahan lisää. Omistusasumisessa kun ei ole mitään järkeä, koska se on niin valtava riski, vuokrallakin asuminen on järkevämpää. Mutta noi ASO-kämpät on hyviä, niistä saa koska tahansa inflaatio-korjattuna sen sijoittamansa summan takaisin jos päättää muuttaa. Jos siis itse päättää, kukaan ei suo sieltä potki pihalle, paitsi jos häiriköit, niin sitten tietysti. Mutta jos asut vuokralla yksityisellä niin omistaja voi koska tahanasa sanoa että "kerääs kimpsus ja kampsus ja lähe vetää"


   
ReplyQuote
Mirri
(@mirri)
Noble Member
Joined: 2 vuotta ago
Posts: 1417
Topic starter  

Ei ole tulorajoja. Sen sijaan alle 55-vuotiaille hakijoille on pieni omaisuusraja. Pieni tai erittäin kohtuullinen, koska omaisuusrajan mukaan henkilö/perhe on oikeutettu aso-asuntoon, jos sillä ei - omaisuutensa puolesta - ole edellytyksiä hankkia kohtuuhintaista omistusasuntoa vapailta markkinoilta. Jotenkin noin se omaisuusraja menee.

Olen samaa mieltä siinä, että aso-asuntoja pitäisi saada lisää. Pääkaupunkiseudulla aso-asuntojen vastikkeetkin ovat hyvin kilpailukykyisiä vuokra-asuntojen vuokriin verrattuna. Muualla maassa sen sijaan aso-asunnosta voi joutua maksamaan vastiketta suurinpiirtein saman kuin vuokraa. Mutta vaikka vuokra ja aso-vastike menisivätkin tasoihin, aso-asunto on ehdottomasti varmempi. Nyt vielä lakimuutosten myötä käsittääkseni aso-asumisen turvallisuutta on lisätty niin, että aso-firmoilla pitää olla erittäin painavat syyt, jotta saisivat oikeuden muuttaa aso-asuntonsa vuokra- tai omistusasunnoiksi.

Aiemmin jotkin aso-firmat käsittääkseni tekivät niin, ja pitivät asukkaansa epävarmuudessa: ne saattoivat päättää, että niiden rakennuttama aso-talo tai -asunto muutetaankin omistus- tai vuokra-asunnoksi - tai taloksi. Ja antoivat asukkaille mahdollisuuden ostaa kämppänsä omaksi, tai siirtyä sen vuokralaisiksi. Pirullinen tilanne, jonka nykyinen aso-laki kai pyrkii estämään.

Aso-talojen hyviä puolia on sekin, että asujaimisto on hyvin sekalaista, toisin kuin usein omistus- tai vuokrataloissa. Sekalaisuus syntyy siitä, että tulo- ja omaisuusrajoja on hyvin vähän, joten suurin osa hakijoista on oikeutettu aso-asumiseen tuloistaan ja varallisuudestaan riippumatta. On nuorta ja vanhaa, 'rikasta' ja köyhää...


   
ReplyQuote
Golddigger
(@golddigger)
Eminent Member
Joined: 1 vuosi ago
Posts: 18
 

Posted by: @mirri

Ei ole tulorajoja. Sen sijaan alle 55-vuotiaille hakijoille on pieni omaisuusraja. Pieni tai erittäin kohtuullinen, koska omaisuusrajan mukaan henkilö/perhe on oikeutettu aso-asuntoon, jos sillä ei - omaisuutensa puolesta - ole edellytyksiä hankkia kohtuuhintaista omistusasuntoa vapailta markkinoilta. Jotenkin noin se omaisuusraja menee.

Toi on taas niin vituralleen selitetty. Pieni omaisuusraja? Eli tarkoitat vissiin isoa omaisuusrajaa tolla pienellä.

Googletin:

"Asumisoikeusasuntoihin on varallisuusrajat alle 55-vuotiaille hakijoille. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että hakija ei voi saada asumisoikeusasuntoa, jos hän pystyisi omilla varoillaan rahoittamaan puolet haettavan asunnon markkina-arvosta. Hakijan varallisuus tarkastetaan asunnon varauksen yhteydessä."

Eli eikös noista aso kämpistä makseta se 10% sinne asomaksuksi, niin jos se maksu on vaikka 20 000€, niin se varallisuusraja on 100 000€. Sitä en jaksa nyt selvittää onko toi henkilökohtainen vai koko perhekohtainen. Eli jos pariskuntaan kuuluu 2 aikuista jäsentä niin onko maksu 100k€ x2 = 200k€. Ja uskon että tohon ei vaikuta enää sen jälkeen kun jo asuu kämpässä. Eli jos muuttaa aso-asuntoon, niin sen jälkeen saa rauhassa kääriä paalua, ei potkita ulos vaikka voittaisi euro-jackpotissa.

 


   
ReplyQuote
Mirri
(@mirri)
Noble Member
Joined: 2 vuotta ago
Posts: 1417
Topic starter  

Ok.

En väitä vastaan, enkä tiedä, mitä omaisuusraja tarkoittaa. Luulin vain tietäväni.

Laittaisitko linkin googletukseesi, jotta päästäisiin itse lukemaan, mitä siellä sanotaan.


   
ReplyQuote
Golddigger
(@golddigger)
Eminent Member
Joined: 1 vuosi ago
Posts: 18

   
ReplyQuote
Mirri
(@mirri)
Noble Member
Joined: 2 vuotta ago
Posts: 1417
Topic starter  

Ok, kiitos!

On niin selkeästi sanottu asia, että siteeraan sen tänne: "Alle 55-vuotiaalla asumisoikeusasunnon hakijalla ei saa olla niin paljon varallisuutta, että sen arvolla voisi rahoittaa puolet haetun asumisoikeusasunnon vapaasta markkina-arvosta."

Tosiaan niin on, että aso-asunnossa saa rauhassa rikastua, jos pystyy. Ei näissä mitään tarkistella sen jälkeen, kun on päässyt ostamaan aso-asuntonsa. Eikä tietääkseni tarkisteta silloinkaan, jos asunnon vaihto tapahtuu saman aso-firman sisällä. Sen sijaan, jos aso-asuja lähtee hakemaan uudella aso-numerolla aso-asuntoa, ja on valmis ottamaan asunnon vastaan toiselta firmalta, silloin hänen varallisuutensa joutuu uteen syyniin. Mutta vain siinä tapauksessa, että hän sattuu vielä olemaan alle 55-vuotias.

Golddigger, oikaise taas, jos kirjoitan ihan puutaheinää. Yhtään en pane pahakseni uutta tietoa, jonka joku kaivaa esille. 😀 


   
ReplyQuote
Share: