"Parhaiden ystäviem...
 
Notifications
Clear all

"Parhaiden ystäviemme puolesta"

2 Posts
1 Users
0 Reactions
1,840 Views
Mirri
(@mirri)
Noble Member
Joined: 3 vuotta ago
Posts: 2744
Topic starter  

Yöllä koirani hampaita miettiessäni löysin hienon blogikirjoituksen lemmikkien hammashoidosta:

"Parhaiden ystäviemme puolesta"

https://www.annikaollila.fi/2018/01/parhaiden-ystaviemme-puolesta/#comments

Kirjoitus on vuodelta 2018, joten varsin tuore. Kommenteissaan yksi ja toinen kertoo samaa: on tullut uskoneeksi, että puruluut pitävät koiran 'hammaspeikot' loitolla. En ymmärrä, eivätkö pentueiden kasvattajatkaan kerro pentujensa ostajille hammashoidon tärkeydestä. Minä ostin koirani Kennelliiton kasvattajalta, ja myös hän sanoi, että koirani rakastaa puruluita, ja niiden pureskelu ilmeisesti on pitänyt hammaskiven kurissa. Mutta eihän asia noin ole; puruluiden pureskelu on hammasvaivojen torjunnassa kuta kuinkin yhtä tyhjän kanssa. Eikö kasvattaja tiennyt, vai eikö hän halunnut kertoa?

Löytämäni kirjoitus oli vaikuttava senkin vuoksi, että se on upea näyttö siitä, että ns. kaupallinen yhteistyö voi olla eettisesti kohdillaan, vaikuttava ja perusteltu. Varsinainen tietoisku oikean asian puolesta, ja suunnattuna juuri sinne, missä tietoa tarvitaan.


   
Quote
Mirri
(@mirri)
Noble Member
Joined: 3 vuotta ago
Posts: 2744
Topic starter  

Rescueyhdistys Kulkurit herättelee keskustelua koirien hammashuollosta. Kirjoitus on vuodelta 2019.

https://www.facebook.com/kulkurit/photos/a.453978097945862/2399729986703987/?type=3

Okei, nyt rehellisesti: kuinka moni pesee koiriensa hampaat säännöllisesti? Entä kuka voi sanoa, että tietää tarkkaan, mikä oman koiran hampaiden tila juuri nyt on?

Mikäli tunsit piston sydämessäsi, et todennäköisesti ollut ainut. Koirien hampaat ovat edelleen aihe, joka herättää paljon kysymyksiä ja keskustelua: onko koiran hampaiden harjauksesta oikeasti hyötyä? Riittääkö luun syöminen puhdistamaan hampaat? Entä onko hammaskiven poisto pakollinen osa vanhenevan koiran terveydenhoitoa?

Tosiasia on, että ientulehdus, sekä kiinnityskudoksen tulehdus (paradontiitti) kuuluvat lemmikkien tavallisimpiin terveysongelmiin. Kumpaankin syynä on hampaisiin kertynyt plakki. Paradontiitti on parantumaton tila ja ainoa hoito pitkälle edenneeseen paradontiittiin on hampaan poisto.

Eläinlääkärit ovat pitkälti yksimielisitä siitä, että koiran hampaiden säännöllinen harjaus on kiistatta paras menetelmä hammasongelmien ehkäisyyn. Sen ohella puruluut, kova ruoka ja bakteereja tuhoavia entsyymejä sisältävä syötävä myös ennaltaehkäisee hammasongelmien syntymistä. Mikäli hammaspesu ei siis vielä kuulu karvaisten perheenjäsentenne päivittäisiin rutiineihin, on nyt erinomainen ajankohta alkaa totuttaa koiraa hammasharjaan!

Mutta entäs sitten, kun hammaskiveä jo on päässyt syntymään? Hammaskivenpoisto tehdään tehokkaimmin eläinlääkärissä, anestesiassa. Tutkimuksien mukaan koiralle hereillä ollessa tehty mekaaninen hammaskiven poisto rapsuttamalla ei poista hammaskiveä kokonaan ja kaiken lisäksi myös vaurioittaa koiran hammaskiillettä.

Harjauksen ohella on tärkeää säännöllisesti vilkaista koiran suuhun, jotta mahdolliset hammasongelmat eivät jää huomaamatta. Kuten ihmisellä, yksikin huonokuntoinen hammas voi olla todella kivulias ja vaikuttaa koiran yleisvointiin radikaalisti. Tänään haastammekin kaikki vilkaisemaan tarkemmin koiransa suuhun ja tarkistamaan, miltä oman koiran hampaat näyttävät!

Evidensia Eläinlääkäripalvelut listaavat sivuillaan kymmenen myyttiä lemmikin hampaiden hoidosta: https://www.evidensia.fi/…/kymmenen-myyttia-lemmikin…/ . Yle Uutiset artikkelista ja siitä löytyvässä videosta löydät helpot ohjeet, miten totuttaa koira hampaiden harjaukseen: https://yle.fi/uutiset/3-10554519 .


   
ReplyQuote
Share: