Helsingin Sanomissa...
 
Notifications
Clear all

Helsingin Sanomissa asiaa miesten mielenterveydestä

1 Posts
1 Users
0 Likes
5,503 Views
Mirri
(@mirri)
Noble Member
Joined: 2 vuotta ago
Posts: 2074
Topic starter  

Miesten mielenterveydestä pitää puhua kattavasti

Monella miehellä paha olo johtuu yksinäisyydestä, suorituspaineista itseluottamuksen puutteesta.

Olemme ilolla seuranneet, miten paljon keskustelua miesten hyvinvoinnista Joona Räsäsen kirjoitus (HS Vieraskynä 28.1.) on herättänyt. Harmiksemme keskustelu on kuitenkin jäänyt tasolle, joka ei lisää osapuolten välistä tai miesten osattomuuteen vaikuttavien tekijöiden laajempaa ymmärrystä.

Syvempiä ja ilmiön ymmärtämistä edistäviä sävyjä keskustelu sai vasta, kun Juho Mäkisen (HS Mielipide 12.2.) omat kokemukset laajensivat sitä koskemaan miesten kokemaa yksinäisyyttä ja osattomuuden kokemusta.

Ammattilaisina kaipaisimme yksittäisten ilmiöiden sijaan laajempaa keskustelua miesten hyvinvoinnista. Miesten mielenterveyteen keskittyvän Miehen tila -hankkeemme kartoituksen perusteella sitä heikentävät seksin puutteen sijaan yksinäisyys, suorituspaineet sekä itseluottamuksen puute.

Yhtenä apukeinona ongelmiin kyselyyn vastanneet miehet (895) esittivät positiivisia esikuvia, jotka antaisivat kasvot miesten kokemuksille. Suurin osa miehistä koki myös, ettei miesten mielenterveydestä puhuta riittävästi – ja kun siitä puhutaan, se on usein sävyltään vähättelevää, negatiivista tai ongelmakeskeistä. Vastaajat kaipasivat miesten haasteista puhetta, jota eivät leimaa vastakkainasettelu, uhkakuvat tai ongelmien vähättely.

Incel-ilmiöön liittyvä vihapuhe, väkivallan teoista puhumattakaan, eivät ole missään tilanteessa hyväksyttäviä. Ymmärryksen lisääminen ilmiöstä on kuitenkin tärkeää, sillä se voi tarjota keinoja miesten osattomuuden vähentämiseen. Juho Mäkisen kokemus korostaa sitä, miten toisen kuuntelu ja rohkaisu voivat parantaa vihaksi muuttuneet haavat.

Miehet siinä missä muutkin tarvitsevat jonkun, joka osaa nähdä hankalien tunteiden taakse ja päästä kiinni niitä tuottaviin kokemuksiin. Keskustelun ja kuulluksi tulemisen kautta vertaisryhmiimme osallistuneet miehet oppivat ymmärtämään omien sekä toisten kokemusten taustoja ja niihin kytkeytyviä tunteita. Se on edellyttänyt osallistujilta luottamusta ja oman haavoittuvuuden kohtaamista, joka vihan sijaan vaatii rohkeutta.

Samuli Hietala

hankepäällikkö

Atte Rimppi

Henri Heikintalo

asiantuntijoita

Miehen tila -hanke, Nyyti ry 

 

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009420881.html

 

Helsingin Sanomien mielipidekirjoitus, joka on julkaistu 1.3.2023.

Poistin toiseen kirjoittajaan kohdistuneen allekirjoitukseni, koska se oli aivan hirveä.


   
Quote
Share: