Vakavaa asiaa Twitt...
 
Notifications
Clear all

Vakavaa asiaa Twitteristä

4 Posts
1 Users
0 Reactions
119 Views
Mirri
(@mirri)
Noble Member
Joined: 3 vuotta ago
Posts: 2740
Topic starter  

"Kun maailman rikkain mies Elon Musk osti viestipalvelu Twitterin vajaat kaksi vuotta sitten, hän lupasi pitää palvelun poliittisesti neutraalina."

Mutta kuinkas sitten kävikään?

"Ensitöikseen Musk palautti Twitteriin kymmeniä porttikiellon saaneita käyttäjiä. Sananvapauden nimissä Twitterin ovet aukesivat henkilöille, jotka aiemmin olivat levittäneet palvelussa vihapuhetta ja salaliittoteorioita tai yllyttäneet ihmisiä väkivaltaan.

Musk toivotti tervetulleiksi muun muassa naisvihamielisistä puheistaan tunnetun somepersoona Andrew Taten, salaliittoteorioita levittävän republikaaniedustaja Marjorie Taylor Greenen, uusnatsi Andrew Anglinin (jonka tili tosin suljettiin pian uudestaan), äärioikeistolaisen salaliittoteoreetikko Alex Jonesin, valkoisen ylivallan kannattaja Nick Fuentesin ja tietenkin Donald Trumpin.

Musk perusteli päätöstään sillä, että aiempi Twitter oli poliittisesti kallellaan liberaaliin vasemmistoon (mitä se ikinä Yhdysvalloissa onkaan), joten porttikieltojen purkamisella hän vain korjasi tilanteen.

Jo ennestään huteralta perustelulta mureni pohja, kun Musk alkoi omissa julkaisuissaan asemoitumaan yhä tukevammin oikeistokonservatiivien linjoille amerikkalaisissa kulttuurisodissa. Miljardööri pauhasi woke-viruksesta, väestönvaihtoteoriasta ja tietenkin sosialismin vaarallisuudesta."

https://yle.fi/a/74-20110165

 

"Viestipalvelu X (entinen Twitter) maksaa käyttäjilleen tuhansia dollareita siitä, että nämä levittävät Yhdysvaltain politiikkaan liittyvää misinformaatiota ja salaliittoteorioita.
Asia käy ilmi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n tutkivan journalismin yksikön julkaisemasta laajasta jutusta.

BBC löysi lukuisia verkostoja, joiden ylläpitämät X-tilit levittävät päivittäin valheellista ja väärennettyä materiaalia.
BBC sai myös selville, että amerikkalaiset poliitikot, mukaan lukien kongressivaaliehdokkaat, ovat ottaneet verkostoihin yhteyttä ja pyytäneet apua kampanjointiinsa.

Jutussa haastateltiin useita näihin verkostoihin kuuluvien tilien ylläpitäjiä. He sanoivat BBC:n haastattelussa, etteivät kuulu suoraan presidenttiehdokkaiden Donald Trumpin tai Kamala Harrisin kampanjaorganisaatioihin.
Trumpia tukeva X:n omistaja Elon Musk ei ole kommentoinut BBC:n väitteitä, eikä suostunut yhtiön haastattelupyyntöihin.

BBC:n mukaan sen tekemä selvitys osoittaa, että X kannustaa käyttäjiään levittämään provokatiivisia väitteitä, olivat ne sitten totta tai ei, ja että valheellisen tiedon levittäminen ei estä X:ää maksamasta käyttäjilleen palkkioita.
Valheellisten väittämien kirjo on laaja, ja pitää BBC:n mukaan sisällään lukuisia kertoja kumottuja väitteitä vaalivilpistä sekä presidenttiehdokkaiden sekä heidän varapresidenttiehdokkaidensa syyllistymisestä seksuaalirikoksiin.

BBC:n mukaan misinformaatio on levinnyt X:stä myös muihin sosiaalisiin medioihin jakamisen kautta."

https://yle.fi/a/74-20121266

 


   
Quote
Mirri
(@mirri)
Noble Member
Joined: 3 vuotta ago
Posts: 2740
Topic starter  

Vetää totiseksi lukea tuollaisia uutisia maailmanlaajuisesta viestintäkanavasta, jonka välityksellä tiedottaminen ja tiedotusten lukeminen on monien ihmisten arkea duunareista aina presidentteihin ja maiden puolustusvoimien johtajiin.

Kyseistä viestintäpalvelun nimellä kulkevaa firmaa pyörittää yksi mies, joka sattuu olemaan maailman rikkain ja Twitterin - nykyiseltä nimeltään X:n - ainokaisena omistajana ja päättäjänä kenties myös maailman vaikutusvaltaisin.

Voitaisiinko ajatella, että sosiaalisessa mediassa toimiva viestintäpalvelu on yhdenlainen diktatuuri, jossa yksinvaltias sanelee käyttäjille toimintaehdot? Elävässä elämässä moisen diktaattorin tukemisesta kieltäydyttäisiin demokratian nimissä, mutta nettimaailma on ihmeitä täynnä.

Twitterin, nykyisen X:n, omistajuus on Elon Muskilla, ja hänellä yksin on päätäntävalta; siihen asiaan ei ole millään taholla mitään sanomista. Ainoa keino suojautua hänen kätyreidensä suoltamalta disinformaatiolta on kieltää ihmisiltä hänen viestipalvelunsa käyttö lainsäädännöllisin keinoin. Ikävä juttu.


   
ReplyQuote
Mirri
(@mirri)
Noble Member
Joined: 3 vuotta ago
Posts: 2740
Topic starter  

Viestipalvelu X:n säännöt, joiden oletan olevan omistajan laatimat:

https://help.x.com/fi/rules-and-policies/x-rules

Erityisesti tämä on mainitsemisen arvoinen sääntö:

"X:n palveluita ei saa käyttää vaalien tai muun kansalaisvaikuttamisen prosessin manipulointiin tai häirintään esimerkiksi julkaisemalla tai jakamalla sisältöä, joka saattaa tukahduttaa osallistumista tai johtaa harhaan siitä, milloin, missä ja miten äänensä voi antaa tai saattaa johtaa väkivaltaan vaalien ollessa käynnissä. Pyrkimykset rapauttaa kansalaisvaikuttamisen koskemattomuutta rapauttavat meille keskeistä ilmaisunvapautta. Näin ollen merkitsemme sääntöjä rikkovat julkaisut merkinnällä, joka kertoo käyttäjille sisällön harhaanjohtavuudesta."

https://help.x.com/fi/rules-and-policies/election-integrity-policy

Jotta disinformaation jakaminen ja esim. USA:n presidentinvaalien tulokseen vaikuttaminen olisi X:ssä sallittua, säännöissä sanotaan myös näin:

"Kaikki valheellinen tai epätosi informaatio politiikasta tai kansalaisvaikuttamisen prosesseista ei ole manipulointia tai häirintää."


   
ReplyQuote
Mirri
(@mirri)
Noble Member
Joined: 3 vuotta ago
Posts: 2740
Topic starter  

Maikkarin kymppiuutiset tiesi kertoa, että Elon Musk saattaa olla Donald Trumpin mukaan tervetullut hänen hallintoonsa. Hämmentävä juttu ottaen huomioon, että Muskin omistama viestipalvelu X on yleisessä käytössä maailmanlaajuisesti.

Antavatko X:n käyttäjät enemmän tai vähemmän tietämättään (tai tietäen) tukensa paitsi Elon Muskille myös USA:n uudelle presidentille?


   
ReplyQuote
Share: