Vertaisuuden merkityksellinen voima
Tulla nähdyksi niin, että oppii näkemään. Tulla kuulluksi niin, että oppii kuulemaan. Tulla kohdatuksi niin, että oppii olemaan läsnä itselle ja toiselle.
Vapaaehtois- ja vertaistoiminnalla on ollut erityinen paikka sydämessäni pian 30 vuoden ajan, oman tyttäreni yllättävästä kuolemasta tähän päivään. Seurakunnan sururyhmässä tuntui, kuin olisimme puhuneet eri kieltä puolisonsa menettäneiden ikäihmisten kanssa lapseni kuoleman jälkeen.
Perustin pikkukaupungin keskussairaalaan lapsensa menettäneiden vanhempien vertaisryhmän, jossa sain olla vertaisten kanssa juuri niiden tunteiden äärellä, omana itsenäni, joiden aika silloin oli. Ryhmän ja vertaisuuden voimasta heräsi toivon näköaloja toivottomalta tuntuneeseen elämäntilanteeseen.
Tulin kuulluksi ja ymmärretyksi, eikä omia moninaisia tunteitani tarvinnut perustella. Olin löytänyt yhteisön, jossa omalle surulleni oli tilaa ja lupa olla – yhdessä.
Vuosien kuluessa olen saanut olla vapaaehtois- ja vertaistuen äärellä työssäni sekä tekemässäni vapaaehtoistyössä muun muassa monimuotoisten perheiden, parisuhdeteemojen sekä eri-ikäisten syöpään sairastuneiden ihmisten ja heidän läheistensä rinnalla. Rikkainta näissä kohtaamisissa ovat olleet ainutlaatuiset elämäntarinat, kohtaamisten jättämät tunnejäljet sekä ihmisyyden koskettava kyky tuettuna ja kannateltuna löytää toivon näköaloja silloinkin, kun on aivan pimeää.
Irja Mikkosen ja Anja Saarisen (2018) mukaan vertaistuessa on havaittavissa kolme ulottuvuutta: varhainen ja ennaltaehkäisevä tuki sekä korjaava ja kuntouttava tuki. Ennaltaehkäisevässä ja varhaisessa tuessa saman kokenut vertainen voi antaa toivoa ja esimerkillään avata uusia näköaloja. Vertaisten antama tuki ja kokemustieto vahvistavat turvallisuuden tunnetta sekä tarjoavat tietoa esimerkiksi juuri diagnosoidun sairauden hetkellä.
Korjaavan vertaistuen tarve on usein pitkäkestoista tukea, johon voi myös sisältyä ammatillisuutta. Parhaimmillaan korjaava vertaistuki on sisällytetty sairastuneen ja läheisten hoitopolkuun ja tieto vertaistuen mahdollisuuksista saadaan hoitavasta yksiköstä. Kuntouttava vertaistuki voi jatkaa siitä, mihin ammatillinen tuki päättyy. Vertaistuen kuntouttavan luonteen vuoksi se voidaankin nähdä osana kuntoutuksen ja kuntoutumisen kokonaisuutta.
https://www.syopapotilaat.fi/ajankohtaista/blogit/vertaisuuden-merkityksellinen-voima/