Järjestöjen sosiaaliturvaopas, joka tarjoaa tietoa kaikille:
https://sosiaaliturvaopas.fi/opas/
Järjestöjen sosiaaliturvaopas 2023
Järjestöjen sosiaaliturvaopas tarjoaa selkeää ja ajantasaista tietoa sosiaaliturvan kiemuroista!
Sosiaaliturvan tarkoituksena on turvata ihmisille riittävä toimeentulo ja huolenpito kaikissa elämäntilanteissa. Sosiaaliturva koostuu palveluista ja toimeentuloa turvaavista rahallisista etuuksista. Näiltä verkkosivuilta löydät yhdestä paikasta selkeää ja ajantasaista tietoa sosiaaliturvan kiemuroista!
Verkkosivuille on koottu laajasti tietoa pitkäaikaissairaiden ja vammaisten henkilöiden sekä ikääntyneiden henkilöiden sosiaaliturvasta ja palveluista. Oppaasta hyötyvät kaikki asiasta kiinnostuneet sekä etuuksia tai palveluita käyttävät henkilöt. Se on myös sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden käytettävissä.
Julkaisun on kirjoittanut 18 järjestöstä koostuva työryhmä, johon kuuluvat Aivoliitto, Aivovammaliitto, Eläkeliitto, Eläkkeensaajien Keskusliitto, Hengitysliitto, IBD ja muut suolistosairaudet ry, Invalidiliitto, Julkisen alan eläkeläisten liitto Kelo ry, Kehitysvammaisten Tukiliitto ry, Mielenterveyden keskusliitto, Munuais- ja maksaliitto, Neuroliitto, Omaishoitajaliitto, Psoriasisliitto, Suomen CP-liitto, Suomen Diabetesliitto, Suomen Nivelyhdistys ja Suomen Sydänliitto.
Opas on päivitetty tammikuussa ja sitä pyritään päivittämään tarpeen mukaan myös pitkin vuotta.
Kelan saitilla on kans oikein hyvät ohjeet. Mikä muu taho maksaa vähäosaisille nykyään mitään, paitsi kela?
Seurakuntien diakonia, ja kenties myös Pelastusarmeija?
Järjestöt kai pääsääntöisesti eivät maksa, koska rahallinen avustaminen ei kuulu niiden toimenkuvaan. Järjestöissä vain yritetään ottaa asioista selvää, ja ohjata ihmisiä (taloudellisen) avun piiriin. Toisaalta jotkin järjestöt tarjoavat muunlaista taloudellista tai materiaalista tukea - ruoka-apu yhtenä esimerkkinä.
Potilasjärjestöt kuitenkin pääsääntöisesti keskittyvät muuhun kuin taloudelliseen tukemiseen.