Kun psyykenlääke vain katoaa markkinoilta; siteeraus Duodecimin artikkelista vuodelta 2014.
Tioridatsiini vedettiin markkinoilta turvallisuussyistä. Tavallisimmin syyt kuitenkin ovat tuotannollistaloudellisia, sillä vuosittain keskimäärin vain kaksi lääkevalmistetta poistetaan markkinoilta haittavaikutusten vuoksi. Kilpailu lääkemarkkinoilla on kovaa, jopa niin että isot lääkeyhtiöt lahjovat kilpailijoita ulos markkinoilta.
Tällä hetkellä klooripromatsiini eli "larkku", tuo kaikkien psykoosilääkkeiden esiäiti, on poistumassa markkinoilta. Todennäköisesti yksittäiset potilaat joutuvat kantamaan tämänkin liiketaloudellisen päätöksen seuraukset, ellei asiaa pohjusteta ja ohjeisteta nykyistä paremmin.
Lääkkeiden myyntilupien ehdoissa tulisi olla selkeä protokolla siitä, kuinka myyntiluvan haltijan vastuu potilasturvallisuudesta toteutuu mahdollisessa markkinoiltavetotilanteessa. Nykyisin vastuu kattaa lääkkeen käytön, mutta huonosti markkinoilta vedon. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun markkinoilta poistaminen tapahtuu muista kuin lääketieteellisistä syistä ja koskee pitkäaikaiskäyttöön tarkoitettuja lääkkeitä.
Läkärit määräävät niitä lääkkeitä joita Lääkeyhtiöt heitä sponsoroivat,
Varmaan on noinkin. Mutta niin lääkärit kuin potilaat ovat myös lääkeyhtiöiden armoilla. Jos tärkeä ja toimiva lääke voidaan vetää markkinoilta pois taloudellisesti kannattamattomana, ollaan aika heikoilla.
Lääkäreitä herkästi syyllistetään siitä, että he 'tanssivat lääkeyhtiöiden pillin mukaan'. Mitä muita mahdollisuuksia heillä on, kun - potilaineen - ovat vahvasti riippuvaisia lääketeollisuudesta? Useimmat lääkärit eivät pysty itse kehittelemään lääkkeitä, on pakko turvautua lääketeollisuuteen.
Yksi ratkaisu voisi olla mahdollisimman täydellinen kotimainen lääketeollisuus, joka toimisi Suomen lakien alaisuudessa, mutta sellainen lienee täyttä utopiaa.