"Minulla on asiaa p...
 
Notifications
Clear all

"Minulla on asiaa päättäjille syövän hoidosta!"

2 Posts
1 Users
0 Likes
665 Views
Mirri
(@mirri)
Noble Member
Joined: 2 vuotta ago
Posts: 1417
Topic starter  

Keuhkosyövän stigma, kohtelu ja haluttomuus hoitaa parhaalla tavalla

24.2.2023

Keuhkosyöpää sairastava on syrjinnän kohteena sekä hoitotahonsa että muiden silmissä.
Terveydenhuollossakaan ei usein tiedetä, että jokainen, jolla on keuhkot, voi sairastua keuhkosyöpään. Nuoret ja tupakoimattomatkin. Asia ei ole yleisessä tiedossa.

Etenkin he, joiden ei ainakaan oleteta keuhkosyöpään sairastuvan, jäävät heitteille jo diagnoosia metsästettäessä. Viivästymisten vuoksi sairaus löydetään lähes aina vasta sen ollessa parantumaton. Lohduton ennuste ei kannusta lääkäreitä miettimään potilaan parasta eli hoitomuotojen tarjonta ja valinta on vähäinen.
Keuhkosyöpä ei ole yksi sairaus vaan hyvin monenlainen syöpä. Sitä ei osata – eikä aina haluta hoitaa parhaalla mahdollisella tavalla. Tavalla, joka pitäisi suoda kaikille syöpää sairastaville.

Stigmana pidän syyllistämisleimaa, joka tarkoittaa yhteisön kielteistä ja usein perusteetonta asennoitumista keuhkosyöpään sairastuneeseen. Keuhkosyöpä on yhä vahvasti leimautunut tupakoitsijoiden syöväksi. Osa tietää myös muun muassa asbestin vaarallisuuden.
Harva tietää, että keuhkosyöpään voi sairastua jokainen, jolla on keuhkot. Jopa urheilijat, hyvin terveitä elintapoja noudattavat, tupakoimattomat.

Itse olen se keskimäärin ihan hyvillä elintavoilla elellyt, tupakoimaton. Syöpäepäilystä alkaen stigma on ollut kohtaamisissa läsnä; kertoessani syövästä terveyskäynneillä tai kenelle tahansa kohtaamalleni.
Huomaan alun empatian vaihtumisen kylmyydeksi. Usein näen heidän yllään kuvitteellisen ajatuskuplan: 'Tupakoitsija, idiootti, mitäs poltti.'
Ilmapiirin muutoksen huomaa heti. Vaikka jatkaisin mantralla – EN ole tupakoinut, se tieto valuu kuin vesi hanhen selästä. Entä jos olisin tupakoinut, enkö ansaitsisi myötätuntoa?

On paljon sekä itseaiheutettuja että satunnaisen valinnan myötä tavaksi jääneitä tapoja, jotka aiheuttavat sairauksia. Esimerkkeinä ylipaino, alkoholismi, huumeiden käyttäminen ja aikanaan HIV.

Keuhkosyöpää sairastava terveydenhuollossa sylkykupin asemassa

Miltä stigman näkyminen tuntuu terveyskäynnillä? Yllättääkö, jos kerron, etteivät terveydenhuollon työntekijät yleensä tiedä, että tupakoimattomat voivat sairastua keuhkosyöpään?

Näin vuonna 2023. Kommentteina saa kuulla: ”AI KAUHEA! Ihanko totta??” Tupakoimaton, terveillä elintavoilla varustettu saa osakseen epäuskoisia katseita.

Keuhkosyövän varhaisessa löytämisessä on viiveitä ja puutteita. Tupakoimattomilta jää usein ottamatta keuhkojen röntgenkuva.
Pitkittyneissäkään oireissa ei usein oteta keuhkoista TT-kuvia. Keuhkosyöpä ehtii liian usein levitä parantumattomaksi. Nuorilta, hyväkuntoisilta ja elämänjanoisilta viedään viivyttelyllä pohja elämältä.
Suunnitelmien mittakaava kapenee vuosikymmenistä kuukausiksi tai muutamaksi vuodeksi. Keuhkosyövän ennuste on julma, etenkin, jos se löydetään liian myöhään. Mitä tuhlausta!
 
Väitän, ettei ole sama, missä päin maata asuu ja missä sairastuneen keuhkosyöpää hoidetaan.
Kaikissa pienissä yksiköissä ei olla omaksuttu uusinta tietoa. Kaikilla keuhkosyöpää hoitavilla lääkäreillä ei ole tietämystä ja erikoistumista hoitaa eri tavoin sairastuneita.
Keuhkosyövästä pitäisi etsiä geenimutaatioita, koska hoitovaihtoehdot ovat niin vähäiset. Eri mutaatioilla on erilaisia hoitomahdollisuuksia hoitoprotokollajärjestyksineen. Useimmille on tarjolla vain yksi hoitovaihtoehto, sytostaatit.

Monesta sairastuneesta tuntuu, ettei hoitotaho halua selvittää asioita potilaan parhaaksi. Ihmisten yksilöllisyyttä ei huomioida riittävästi. Kela-Hila-Palko -akselin hitaus lääkehoitoihin liittyen tappaa. Keuhkosyöpää koskevien lääkkeiden päätökset ovat paljon muita syöpiä julmempia ja lähes aina kielteisiä.
Seulontaa ei tehdä, vaikka keuhkosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpämme.
Keuhkosyöpään kuolee vuosittain enemmän kuin rinta-, eturauhas-, iho-, kilpirauhas- ja kohdunkaulansyöpiin YHTEENSÄ.
Keuhkosyövän osalta olisi paljon parannettavaa!

 
Kirsi Juntunen

Kirjoittaja sairastaa keuhkosyöpää. Hän osallistui tekstillään Suomen Syöpäpotilaiden Minulla on asiaa päättäjille syövän hoidosta! -kirjoitushaasteeseen.

https://www.syopapotilaat.fi/ajankohtaista/blogit/keuhkosyovan-stigma-kohtelu-ja-haluttomuus-hoitaa-parhaalla-tavalla/


   
Quote
Mirri
(@mirri)
Noble Member
Joined: 2 vuotta ago
Posts: 1417
Topic starter  

Tupakoimaton äitini sairastui keuhkosyöpään kymmenen vuotta sitten ja kuoli sairastettuaan vähän toista vuotta. Kuoli, koska keuhkosyöpä diagnosoitiin aivan liian myöhään. Perusterveydenhuollon lääkäreillä ei kertakaikkiaan juolahtanut mieleen, että pitkittyneestä yskästä kärsivän ihmisen keuhkot täytyisi kuvata.

Oli mykistävää lukea nykyisen keuhkosyöpäpotilaan kirjoitus, jonka mukaan ongelmat ovat aivan samoja edelleen; lääkärit eivät yksinkertaisesti tajua keuhkosyövän voivan iskeä myös tupakoimattomiin ihmisiin. Tieto kai periaatteessa on lisääntynyt, mutta se ei näy perusterveydenhuollossa, jossa päätetään, pitääkö potilaan keuhkot kuvata vai ei. Kyseinen päätös tehdään toteamalla, että ptiää kuvata jos henkilö tupakoi, savuttomien ihmisten kohdalla ei tarvitse.

Jako tietysti on yksinkertainen ja selkeä, helppo noudattaa. Mutta se aiheuttaa kärsimystä, ja tulee taloudellisesti kalliiksi turhina keuhkosyöpään sairastumisina kalliine hoitoineen.


   
ReplyQuote
Share: